Ders İçerikleri

TDE 601 / BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE ETİK

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında, araştırmada etik sorunlar/etik dışı davranışlar ve önlenmesi, bilimsel araştırma yöntemleri, bilimsel araştırma planlanma, bilimsel bilgiye erişim, bilimsel veri toplama ve ölçme yöntemleri, veri analiz yöntemleri ve sunumu, geçerlilik ve güvenirlik kavramları, makale yazımında temel kurallar ve örnekler, yükseköğretim kurulu bilimsel araştırma ve yayın etiği yönergesi gibi konular üzerinde durulur.


TDE 603/ OSMANLI TÜRKÇESİ EDEBÎ METİNLER ÜZERİNE İLERİ SEVİYE OKUMALAR

Yarıyıl: 1

Kredi/AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında Osmanlı Türkçesi edebî metinleri okumak için gerekli ileri seviye beceriler geliştirilir. Arapça ve Farsça dil bilgisi kuralları ve Türkçe kelimelerin Osmanlı Türkçesi metinlerindeki yazılışları tekrar edilir. Ayrıca farklı edebî türdeki Osmanlı Türkçesi edebî metinler ve yazmalar örnekler yoluyla okunur ve analiz edilir.


TDE 605 / OSMANLI POETİKASI: MODERN ÖNCESİ OSMANLI EDEBÎ KÜLTÜRÜNDE ŞİİRİN DOĞASI VE MEŞRUİYETİ

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında modern öncesi Osmanlı düşüncesinde şiirin meşruiyeti; divanların, tezkirelerin ve mesnevilerin dibaceleri gibi çağdaş kaynaklarda şiir üzerine tartışmalar, şiirin toplumsal işlevi, şiir terimlerinin analizi, toplumun farklı tabakalarının “iyi şiir” algısının dönemsel olarak değimi gibi konular hakkında bilgi verilir.


TDE 607 / MODERN ÖNCESİ OSMANLI’DA ŞEHİRLİ EDEBÎ KÜLTÜR

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında öncelikle Anadolu’da Türk edebiyatının ortaya çıkışı, Farsçadan Türkçeye yapılan tercümeler, Anadolu’da Türkçe edebiyatın gelişimi incelenecektir. Daha sonra Türk edebiyatının şehirli ortamda yayılması, Türk edebiyatının on altıncı yüzyılda İstanbul-merkezli olması ve İstanbul merkezli edebî kültürün gelişimi incelenecektir.


TDE 609 / TÜRKİYE’DE EDEBİYAT TARİHÇİLİĞİ

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında öncelikle “Edebiyat nedir?” sorusu üzerinde durulacaktır. Daha sonra Türkiye’deki edebiyat tarihinin yazımı, gelişimi, edebiyat tarihi yazımının içerdiği sorunlar, Türk edebiyatı türlerinin tarihi incelenecek ve edebiyat tarihinde sınıflandırma, kanon kavramı, edebiyat tarihi yazımında modern yaklaşımlar gibi konular tartışılacaktır.


TDE 611 / MODERN TÜRK EDEBİYATINA KARŞILAŞTIRMALI YAKLAŞIMLAR

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında karşılaştırmalı edebiyat, karşılaştırmalı edebiyat tartışmaları; dünya edebiyatı, ulusal edebiyat, minör edebiyat gibi konular işlenecektir. Türk edebiyatının dünya edebiyatı içindeki yeri ve konumu belirlenecek ve Türk yazarların diğer edebiyatların yazarlarıyla kurdukları metinlerarası ilişkiler incelenecektir. Türk edebiyatlarının diğer dillere yapılan çevirileri ve alımlanması da işlenecek konulardandır.


TDE 613 / HERMENÖTİK VE POETİKA

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında öncelikle “Hermenötik nedir?” sorusu cevaplanacak ve hermenötiğin tarihi, metin ve yorum, hermenötiğin temel sorunları gibi konulara değinilecektir. Daha sonra “Poetika nedir?” sorusu cevaplanacak ve poetikanın tarihi, poetika ve hermenötiğin metin ve şiir algısı, şiirin yorumunda poetika ve hermenötiğin imkânları gibi konular incelenecektir.


TDE 615 / EDEBİYAT VE TRAJEDİ

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında bir tür olarak trajedinin tanımı, trajik ve trajik suç kavramının kökenleri, Grek ve Roma trajedisinin özellikleri, Antik Yunan’dan modern zamanlara trajiğin evrimi, trajedinin ölümü tartışmaları, trajiğin modernlikteki durakları ve modern edebiyat alanındaki tezahürleri, modern trajedinin kavramları: suç ve ceza, irade, trajik çatışma, birey ve faillik, özgürlük, itiraf ve kefaret, modern roman ve trajedi ilişkisi, varoluşçuluk, nihilizm konuları incelenecektir.


TDE 617 / HALKBİLİMİ ARAŞTIRMALARI TARİHİ

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında öncelikle Halkbiliminin bilimsel bir disiplin olarak dünyada ve Türkiye’de ortaya çıkış ve gelişim süreçleri, halkbilimi tarihi bakımından önem taşıyan başlıca kişiler, olaylar, çalışmalar, öncül araştırmalar ve paradigmalardan bahsedilecektir. Ossiancılık, Herder ve Halk Ruhu, Grimm Kardeşler, “folklor” teriminin ortaya çıkışı, folklor ve uluslaşma, dünyada devam eden folklor çalışmaları, Türk folklor çalışmaları ve  halkbilimi araştırmalarının güncel durumu da ders kapsamında incelenecek konulardandır.


TDE 619 / KÜLTÜR BİLİMLERİ VE DİSİPLİNLERARASILIK

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında kültür araştırmalarının ve kültür bilimlerinin temel konuları, kavram ve yaklaşımları, sözlü kültür, yazılı kültür, elektronik/dijital kültür, kültür ve disiplinlerarasılık, kültür ve evrensellik, kültür ve küreselleşme, kültür ve toplum gibi konular incelenecektir. Ayrıca kültür bilimlerinin antropoloji,  arkeoloji, coğrafya, dilbilim, edebiyat, felsefe, iletişim, sosyoloji,  sosyal psikoloji, psikoloji ve teoloji ile ilişkisi incelenecektir.


TDE 621 / DİLBİLİM VE SÖZ DİZİMİ

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında öncelikle “Dilbilim nedir?” sorusu cevaplanacak ve sesbilim ve ses bilgisi, yapısalcılık, dilbilim kuramları ve dilbilim okulları, üretici-dönüşümsel dilbilgisi, edimbilim, anlambilim, metindilbilim, toplumdilbilim, söz dizimi, söz dizim kuramları incelenecektir. Ayrıca çağdaş dilbilim ve söz diziminden bahsedilerek geleneksel ve çağdaş söz dizimi incelemeleri ve söz dizimi incelemeleri yapılacaktır.


TDE 623 / MORFOSEMANTİK

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında bağımsız morfemler ve işlevleri, bağımlı morfemler ve işlevleri, morfemlerde tür değişimi, düzensiz morfem yapıları, morfemlerin anlama etkisi, soru yapıları ve anlam, yokluk bildirimleri, durum ve morfem, ek etimolojisi, artzamanlı morfosemantik yapılar, Türkçede olumsuzluk göstergeleri, bağımsız morfemlerde duygu değeri, bağımlı morfemleri duygu değerine etkisi, kalıp sözlerde anlam gibi konular incelenecektir.


TDE 625 / TÜRKÇENİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİSİ

Yarıyıl:1

Kredi / AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında Türkçenin tarihî dönemlerinin morfolojik özellikleri, tarihî dönemlerde morfemlerin işlevleri, dönem sözcüklerinin kök ve gövde bakımından incelenmesi, Türk lehçelerinin sınıflandırılması, çağdaş Türk lehçelerinin morfolojik özellikleri, Türk lehçe sınıflandırmalarında morfolojinin yeri; Güney-Batı grubu, Güney-Doğu grubu, Kuzey-Batı grubu ve Kuzey-Doğu grubu Türk lehçelerinin morfolojik özellikleri incelenecektir.


TDE 627 / TARİHSEL VE KARŞILAŞTIRMALI TÜRK DİL BİLGİSİ: SES BİLGİSİ

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinin sınıflandırılması meselesi tartışılacak ve  Türkçe ünlü ve ünsüz yapısının tarihsel gelişiminin incelenerek ünlü ve ünsüzlerin sınıflandırılması meselesi incelenecektir. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde birincil uzunlukların ve kapalı e meselesinin incelenmesi, tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ses değişimleri ve ses olaylarının incelenmesi, ses bilim kavramı, ses bilim dalları ve konuları ekseninde Türkçenin ses özelliklerinin tespit edilmesi gibi konular da derste incelenecek konulardandır.


TDE 629 / BUDDHİST ÇEVRE ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ METİNLERİ VE DİL ÖZELLİKLERİ

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında öncelikle Eski Uygur Türkçesi döneminde yazılmış metinlerle ilgili genel bilgiler verilecek ve Buddhist çevre Eski Uygur Türkçesi metinlerin sınıflandırılacaktır. Daha sonra  Buddhist çevre Eski Uygur Türkçesi metinleri ses ve yapı bilgisi bakımından incelenecek, metinlerin dil özellikleri tespit edilecek ve Buddhist çevre Eski Uygur Türkçesi metinlerinde sözcük türetme faaliyetlerinden bahsedilecektir.


TDE 631 / OĞUZ YAZI DİLİ TARİHİ VE DİL ÖZELLİKLERİ

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında Oğuz Türkçesinin bir yazı dili olarak ortaya çıkış süreci incelenecek ve Oğuz Türkçesinin tarihî gelişme süreçlerinin belirlenmeye çalışılacaktır. Oğuz Türkçesini Eski Türkçeden ve Karahanlı Türkçesinden ayıran ses ve şekil bilgisi özellikleri, Oğuz Türkçesinin imla ve gramer bakımından nitelikleri, Oğuz Türkçesinin dil özellikleri ve  karışık dilli eserler sorunun incelenecektir. Ayrıca Oğuz Türkçesinin dil özelliklerini yansıtan başlıca eserler üzerinden metin okumaları ve filolojik çözümlemeler yapılacaktır.


TDE 633 / TÜRKOLOJİ VE DİJİTAL BEŞERÎ BİLİMLER

Yarıyıl : 1

Kredi /AKTS: 3/7,5

Bu ders kapsamında Dijital Beşerî Bilimlerin çalışma alanları, tarihi ve literatürü incelenecek ve Dijital Beşerî Bilimler alanında yapılmış projelerin tanıtılıp değerlendirilecektir. Dijital arşivler ve ağlar, dijital araç ve metotların tanıtımı ve Türkoloji bağlamında kullanımları, dijital etik ve politika da ders kapsamında incelencek konulardandır.

17 Şubat 2022
Öğrenci Destek Hattı