Erasmus Stajyerimiz Daria Stenzel: “Samsun Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü Türkçe ve Türk edebiyatı bilgisini derinleştirmek isteyenler için en iyi seçenek”

Bize biraz kendini tanıtabilir misin Daria?

Benim adım Daria. 21 yaşındayım. Polonya’nın batısındaki Poznań şehrinde yaşıyorum ve oradaki Adam Mickiewicz Üniversitesi Türkoloji Bölümünde 2. sınıf öğrencisiyim. Ayrıca, birkaç yabancı dil biliyorum: İngilizce, İspanyolca, Türkiye Türkçesi ve Kazak Türkçesi.

Polonya’da hangi bölümde okuyorsun ve ilgi alanların neler?

Polonya’da Türkoloji bölümünde okuyorum. Üniversiteye başlamadan önce Türkolojiye pek ilgim yoktu ancak Türkoloji dünyasını keşfettikçe onunla ilgilenmeye başladım. İlgi alanlarım arasında Balkan Türkçesi, Slav-Türk dili ilişkileri, Türkçe’nin grameri ve Karadeniz şivesi bulunuyor.

Polonya’da ve senin üniversitende Türkoloji eğitimi nasıl?

Polonya’daki Türkoloji bölümleri öncelikle Türkiye Türkçesinin öğrenimine odaklanır. Bunun yanında  öğrenciler hem Türkiye Türkçesi ve Türkiye hem de Türk lehçeleri ve ülkeleri hakkında bilgi alırlar. Polonya’nın üç şehrinde Türkoloji bölümü bulunuyor: Poznań, Varşova ve Kraków. Poznań’daki Türkoloji bölümü Kazak Türkçesi çalışmalarına, Varşova’daki Azerbaycan Türkçesi çalışmalarına ve Kraków’daki edebiyat çalışmalarına odaklanır. Üniversitemde özellikle Türkçe pratik dersleri veriliyor.  Ayrıca, Polonya-Litvanya Tatarları ve Polonya Karaimleri üzerinde araştırmalar yapılıyor.

Türkiye’yi ve Samsun’u nasıl buldun?

Türkiye’ye ilk geldiğimde üniversiteye yeni başlamıştım. Hocalar bize Türkiye’den bahsediyorlardı. Bu yüzden Türkiye ve Türklerin nasıl olacağını tahmin ediyordum. Yine de anlatılan hikâyelerden daha güzeldi. Türkiye çok güzel bir ülke, çok çeşitli kültürler var. Türkler sıcakkanlı, yardımsever. Özellikle Türkçe biliyorsanız size yardım etmeye çalışıyorlar. Samsun’a geldiğim zaman gerçekten çok şaşırdım. Bu kadar güzel olduğunu hiç tahmin etmiyordum. 

Samsun Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü nasıl buldun?

Bence Samsun Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü Türkçe ve Türk edebiyatı bilgisini derinleştirmek isteyenler için en iyi seçenek. Hocalar genç ve yetenekli. Hep yardım etmek istiyorlar. Ayrıca, Samsun Üniversitesi yeni olduğu için Canik kampüsündeki binaların içindeki eşyalar yepyeni. Sınıflardan dışarıya bakınca nefes kesici bir manzara görünüyor. Kütüphane de Canik kampüsünde bulunuyor. Kitap sayısı hep artıyor. 

Şu ana dek stajın süresince üniversitede ve bölümde neler yaptın, ne gibi işlerle uğraştın?

İşlerimin çoğunu Türk Dili ve Edebiyatı bölümü için yaptım. Bölüm yeni olduğu için birkaç eksiği vardı, mesela web sitesinin sadece Türkçe versiyonu vardı. Dolayısıyla işlerim genellikle web sitesi ile ilgiliydi. Hocalarla beraber web sitesinin hem İngilizce hem de Lehçe versiyonunu oluşturduk. Ayrıca, yeni Erasmus anlaşmaları yapmaya çalıştım. Türk Dili ve Edebiyatı bölümündeki çalışmalarımın yanı sıra Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü için çalıştım. Onların web sitesini Lehçeye çevirdim. Ayrıca kendi çalışmalarımı bir sunum ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne sunma fırsatı buldum.

Burada yaptığın stajın sana ne gibi katkıları oldu?

Burada yaptığım staj benim için çok faydalıydı. Kazandığım yetenekleri burada kullanabildim, mesela çeviri yeteneğimi. Üstelik, akademik sözcükleri, benim için yeni kavramları da tanıdım. Polonya ve Türkiye’deki üniversiteler arasındaki farkların neler olduğunu öğrenebildim. Fakat sadece akademik açısından benim için yararlı değildi. Türkçemi geliştirme fırsatı oldu. Yeni insanlarla tanıştım. Karadeniz’deki yerleri keşfettim.

İleride ne gibi çalışmalar yapmak istiyorsun? Türkolojide ilgini çeken alanlar neler?

İleride ne gibi çalışmalar yapmak istediğimi söylemek zor. Beni ilgilendiren çok fazla konu var. 2. sınıfta olduğum için henüz öğrenmediğim çok fazla bilgi var. Oysa şimdilik Balkanlardaki ülkeler-Türkiye dil ilişkileri üzerine çalışmalar yapabildim.  Türkolojide Türk lehçeleri arasında dilsel değişiklikler ve Gagavuz Türkçesi ilgimi çekiyor.

Bir daha Türkiye’ye, Samsun’a, Samsun Üniversitesi’ne gelmek ister misin? Buraya gelmeyi düşünenlere ne tavsiye edersin?

Türkoloji bölümünde okuduğum için kesinlikle Türkiye’ye döneceğim. Bütün Türkiye’yi gezmek istiyorum. Samsun’u çok beğendiğim için ve burada arkadaşlık edindiğim için gelecekte Samsun’a tekrar gelmeyi planlıyorum. Eğer fırsatım olursa, kesinlikle Samsun Üniversitesi’ne de sevinçle döneceğim. Buraya gelmeyi düşünenlere ne tavsiye edebilirim? Macera için hazır olun.

24 Eylül 2020
Öğrenci Destek Hattı