Yeniden İnşa, Uyarlama ve İlham:
Antikiteden İslam’a Osmanlı Edebiyatının Metinlerarası Dünyası
Samsun Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak modern öncesi Osmanlı edebiyatının kendisinden önceki edebî mirastan nasıl faydalandığını ve bu mirası hangi yöntemlerle yeniden şekillendirdiğini ele almak amacıyla “Yeniden İnşa, Uyarlama ve İlham: Antikiteden İslam’a Osmanlı Edebiyatının Metinlerarası Dünyası” başlıklı bir çalıştay düzenliyoruz. Bu çalıştay, Modern öncesi Osmanlı edebiyatının Antik Yunan ve Roma kültürlerinden, İslam kültür havzasından ve Pers edebî geleneğinden devraldığı unsurları nasıl dönüştürdüğünü ve bu unsurları özgün bir edebî formasyon içinde yeniden inşa etme sürecini derinlemesine incelemeyi hedeflemektedir. Osmanlı edebî yapıtlarının, bu eski kültürlerin etkilerini sadece birer biçimsel ya da tematik uyarlama olarak değil, aynı zamanda edebî düşüncenin ve kültürel üretimin dinamikleriyle yeniden yorumlama süreçleri çerçevesinde nasıl özgün bir karakter kazandığına dair bütüncül bir bakış sunmayı amaçlamaktayız.
Bu bağlamda, Osmanlı edebî üretiminin, farklı dönemler ve kültürel zeminlerle kurduğu metinlerarası ilişkiler üzerinden disiplinler arası ve karşılaştırmalı bir perspektif geliştirilmesi hedeflenmektedir. Çalıştayda, modern öncesi Osmanlı edebiyatının Antik Çağ ve İslam edebiyatları ile kurduğu etkileşimler tarihsel, kültürel ve estetik açılardan ele alınacak, özgün yaratıcı uyarlamalar yoluyla nasıl yeniden inşa edildiği üzerine ayrıntılı tartışmalar yürütülecektir. Katılımcılar, Osmanlıların farklı kültürel kaynakları nasıl dönüştürdüğü, bu kaynakları hangi yöntemlerle edebî geleneklerine dâhil ettiği ve bu sürecin Osmanlı edebiyatı üzerindeki çok katmanlı etkileri üzerine teorik ve analitik açılımlar sunacaklardır.
Temel Detaylar
7 Aralık 2024, Cumartesi
12.30 – 17.00 – Zoom
Program
Açış – 12.30 (Zoom Bağlantısı)
- Nuran TEZCAN (Kapadokya Üniversitesi)
14. Yüzyılda Klasik Edebiyatın İnşasında İranî Gelenek Anlayışı
Oturum I – 13.00 – 14.45 (Zoom Bağlantısı)
Oturum Başkanı – Nuran TEZCAN
- Bahadır SÜRELLİ (Doğuş Üniversitesi)
Bir Model Olarak Nizâmî-i Gencevî Hamsesinin Osmanlı Kültür Ortamına Etkisi - Dursun ÖZYÜREK (Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi)
Yûsuf Kıssasının Mesneviye Dönüşümü: Klasik Türk Edebiyatında Yûsuf ile Züleyhâ Hikâyesini Zenginleştiren Unsurlar - Zeynep AYDOĞAN (Institute for Mediterranean Studies, Girit)
Sözlü Gelenekten Tarihyazımına: Geç Ortaçağ Türk Kahramanlık Destanlarının Katmanlarına Bir Yolculuk - Cevat SUCU (Samsun Üniversitesi)
Geç Ortaçağ Anadolusunda Edebin Mütâlaʿası
Oturum II – 15.00 – 16.45 (Zoom Bağlantısı)
Oturum Başkanı – Mustafa Uğur KARADENİZ
- Osman ÜNLÜ (Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi)
Binbir Gece’nin Klasik Osmanlı Hikâyesinde Alıntılanma ve Dönüşümleri - N. İpek HÜNER (Boğaziçi Üniversitesi)
Bir Osmanlı Dulu: Efesli Dul Hikâyesinin Serüveni - Burcu GÜRGAN-KICIR (Harvard University)
Onaltıncı ve Onyedinci Yüzyıl Osmanlı Tarihyazımında Şehname Anlatıları - M. Altuğ YAYLA (Samsun Üniversitesi)
Kozmopolitten Vernakülere: Cinânî’nin Bedâyiu’l-âsâr’ına Yeniden Bakmak