Dr. Gündoğdu’nun “Walter G. Andrews Kitabı: Osmanlı Şiiri İçin Bir Deniz Feneri” kitabı çıktı

Bölüm öğretim üyemiz Dr. Servet Gündoğdu‘nun Dr. Atiye Gülfer Gündoğdu ile birlikte hazırladıkları  “Walter G. Andrews Kitabı: Osmanlı Şiiri İçin Bir Deniz Feneri” isimli kitap İnsan Yayınları’ndan çıktı.

Kitabın tanıtım bülteninde paylaşılan bilgiler şöyle:

“Elinizdeki kitap, sadece bir Osmanlı edebiyatçısı değil, aynı zamanda bir Osmanlı beyefendisi olan Walter G.  Andrews’un, namıdiğer Walter Bey’in Osmanlı şiirini nasıl sırtına yüklendiğinin hikâyesini anlatıyor. İçerisinde  yer alan her bir yazıda, Andrews’un Acem taklidi yaftasıyla bir zamanlar hor görülen Osmanlı edebiyatının dünya  edebiyatı içinde hak ettiği yeri ve değeri bulması için gösterdiği gayretler, Osmanlı edebiyatı çalışmalarına yeni bir  soluk getirmek için verdiği emekler dile getiriliyor.

Bu yıl 80. yaşını kutladığımız, Türk kültür ve edebiyatı çalışmalarının hakiki dostu Andrews’a armağan olarak  hazırlanan Walter G. Andrews Kitabı: Osmanlı Şiiri İçin Bir Deniz Feneri, Andrews’un hayatı ile seyrüseferini etkilediği  Osmanlı şiir ve eleştirisine yönelen uzun bir nehir söyleşiyle açılıyor. Dostları, meslektaşları ve öğrencilerinin  Andrews’la tanışıklıklarını ve onun akademik düşünme tarzını ortaya koyan yazılarla devam ediyor. Andrews’un  Osmanlı şiirinin sesini gerçekten duymak isteyen araştırmacılara bir deniz feneri gibi yol gösteren eserlerini niçin  yazdığını açıkladığı makalesi ve kişisel fotoğraf albümüyle nihayete eriyor.

“Klasik Osmanlı şiiriyle tanışmamı sağlayan ilk isim, Amerikalı basketbol hocam Walter Andrews olmuştu.”
Orhan Pamuk

“Andrews’un külliyatının önemi öylesine büyük ve müstesna ki özümsenmesi birkaç kuşak alacak.”
Victoria R. Holbrook – İstanbul Bilgi Üniversitesi, öğretim üyesi

“Walter Andrews’un ‘garip’liği yalnızca Wisconsin’de yetişmiş biri olmasına karşın Osmanlı şiiri konusundaki  derin bilgisinden değil, kişiliğinden kaynaklanır. Walter olağanüstü çalışkan ve üretken bir insandır. Ancak çalışma  disiplini asla insanlığına ket vurmaz.”

Selim S. Kuru – Washington Üniversitesi, öğretim üyesi

Katkıda bulunanlar: Walter G. Andrews, Hilmi Yavuz, Ataol Behramoğlu, Orhan Pamuk, Victoria R. Holbrook,  Selim S. Kuru, Mehmet Kalpaklı, Özgen Felek, Didem Havlioğlu, Sevim Kebeli, Murat Umut İnan, Oscar Aguirre Mandujano, Gülşah Taşkın, Atiye Gülfer Gündoğdu, Servet Gündoğdu.”

“Walter G. Andrews Kitabı: Osmanlı Şiiri İçin Bir Deniz Feneri” hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz

02 Ocak 2020