‘Usulden Yönteme: M. Fuad Köprülü’nün Edebiyat Tarihçiliği’ Video Kayıtları

M. Fuad Köprülü’yü doğumunun 130. yılında Samsun Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak 4 Aralık 2020, Cuma günü ‘Usulden Yönteme: M. Fuad Köprülü’nün Edebiyat Tarihçiliği’ başlıklı programla anmıştık. Katılamayan veya sonradan dinlemek isteyenler için sempozyumun video kayıtları düzenlenip yayınlanmıştır.

Açılış Konuşması: Selim Sırrı Kuru

Online toplantı platformu Zoom üzerinden gerçekleşen etkinlik University of Washington’dan Selim Sırrı Kuru’nun 10.00’daki açılış konuşması ile başladı. Kuru’nun konuşmasının video kaydı aşağıda bulunuyor.

I. Panel: Şaban Sağlık, Halim Kara, Günil Özlem Ayaydın Cebe

Selim Sırrı Kuru’nun açılış konuşmasının ardından ilk panel yine Selim Sırrı Kuru’nun moderatörlüğünde 10.30’da başladı. Şaban Sağlık’ın Köprülü’nün Usul Makalesi Bağlamında “Belirlenmiş Anlam Kodlarını Tartışmaya Açmak” başlıklı bildirisiyle başlayan oturum, Halim Kara’nın “Osmanlıdan Cumhuriyete: Türkiye’de Modern Edebiyat Tarihçiliğinin Oluşumu” başlıklı konuşmayla devam etti. İlk oturumun son konuşması ise Günil Özlem Ayaydın Cebe’nin “Edebiyat Tarihinde Usul mü, Ulus mu?” başlıklı bildirisiydi. Yüksek ilginin olduğu oturum soru cevap kısmının ardından sona erdi. İlk panelin videosu aşağıda bulunuyor.

II. Panel: Fatih Altuğ, Alphan Akgül, Atiye Gülfer Gündoğdu, Mustafa Uğur Karadeniz

Aranın ardından başlayan ikinci oturumda Şaban Sağlık’ın moderatörlüğünde ilk olarak Fatih Altuğ “Türk Edebiyatı Tarihinde Usul” Makalesinde Tekâmül başlıklı bildirisini sundu. İkinci konuşmada sözü alan Alphan Akgül “Durağandan, Devinime: Kurucu Edebiyat Tarihsel İnşaya Niçin İhtiyaç Duyar?” başlıklı konuşma yaptı. Akgül’ün ardından Atiye Gülfer Gündoğdu “Köprülü ve Jauss’ta Edebiyat Tarihi Yazımı ve Alımlama Sorunu”nu ele aldı. Panelin son konuşmacısı ise bölüm öğretim üyemiz Mustafa Uğur Karadeniz’di. Karadeniz’in “M. Fuad Köprülü’nün Klasik Edebiyat Estetiğine Dair Eleştirilerine Bir Cevap” başlıklı konuşmasının ardından gelen soru-cevap kısmıyla ikinci oturum tamamlandı. İkinci oturumun kaydına aşağıdan erişilebilir.

III. Panel: Emrah Pelvanoğlu, Mustafa Altuğ Yayla, Kaan Kurt, Servet Gündoğdu

15.00’da başlayan son oturum Günil Özlem Ayaydın Cebe’nin moderatörlüğünde Emrah Pelvanoğlu’nun “Ahmet Hamdi Tanpınar ve XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi’nde Tarihsel İmgelem” başlıklı konuşmasıyla başladı. Pelvanoğlu’nun ardından Mustafa Altuğ Yayla “Bir Köprülü Mirası?: Diyâr-ı Rûm‘un İslami Edebi Kültüründeki “Yabancı” Tesirler Sorunu”ndan bahsetti. Ardından bölüm araştırma görevlimiz Kaan Kurt “Köprülü’nün Edebiyat Tarihi Yazımında Metinlerarasılığın Yeri” başlıklı bildirisini sundu. Panelin ve konferansın son konuşması ise bölüm başkanımız ve öğretim üyemiz Servet Gündoğdu’nun “Köprülü’nün Edebi Topos’unda Müphemiyet Olgusu: Tarih ve Yorum”uydu. Son oturumun kaydı aşağıda eklidir.

Son panelin ardından verimli ve uzun bir soru-cevap kısmı gerçekleşti ve yoğun ilgi gösterilen ve Köprülü’yü doğumunun 130. yılında anan konferansın yarattığı diyalog ortamının tekrarlanması yönündeki temenniler sunuldu.

21 Aralık 2020