Eski Türk Dili Anabilim Dalı

Eski Türk Dili Anabilim Dalı kapsamındaki derslerde Türkçenin bilinen ilk yazılı kaynaklarından başlanarak Türk dilinin tarihselden moderne gelişimi incelenmekte, bu bağlamda Türk dilinin tarihî ve çağdaş lehçeleri temel eserler dikkate alınarak tasnif edilmekte ve söz konusu bu eserlerin dil hususiyetleri fonetik, morfolojik ve semantik olarak ele alınmaktadır. Bu çerçevede bölümümüzde, Türk Dili Tarihi, Eski Türkçe: Köktürk ve Uygur Türkçesi, Orta Türkçe I: Karahanlı ve Harezm Türkçesi, Orta Türkçe II: Kıpçak ve Doğu Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi adlı dersler zorunlu dersler olarak verilmekte ve Türk Dünyası Fikir Hareketleri, Türk Sözlükçülüğü, Türkçenin Etimolojisi ve Adbilimi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Çağdaş Türk Cumhuriyetleri Edebiyatı gibi dersler de seçmeli dersler arasında öğrencilere sunulmaktadır. Böylelikle, öğrencilerin Türk kültürü, Türk düşünüş ve ifade ediş biçimleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve bunların yansıması olan eserlerin dil hususiyetlerini her yönüyle inceleyebilmeleri amaçlanmaktadır.

Anabilim Dalı Personeli

Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Çelik