Fragmanter Film Okumaları ‘Gizli Bir Yaşam’la Başlıyor

Samsun Üniversitesi Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSAM), “Fragmanter Film Okumaları” başlıyor.

Yaşamlarımızın, fantazmatik ekranın içerisinde olan bitenlerden bağımsız, yalıtık bir formu olduğunu düşünebilir miyiz? O ekran bize, yaşamanın ne olduğu hakkında fikir sunarak “Yaşamak, sanıyoruz ki, budur.” diyebilme ve toplumsal gerçeklik üzerine konuşabilme imkanı verebilir mi? İnsanın, dünyaya olan gündelik, iktisadî ve politik mensubiyetini eş zamanlı olarak var eden ve yok eden seçimlerini, kuliste giydirilmiş karakterlerde gördüğümüzde ve sahne arkasında ezberletilmiş repliklerde işittiğimizde ne hissederiz?

Dehşet, hayret, merhamet, endişe, umut… Beyaz perde, bütün bu duyuları kuşatarak insana bir teklif götürmektedir. Dokunamadığımız, bedensel katılımda bulunamadığımız ve Baudrillard’ın söyleyişiyle ayartmanın olmadığı ekranda gördüklerimiz, kimi zaman kötüyle daha kötü arasında bir tercih yapmamızı istemekte kimi zamansa iyi-kötü arasındaki ezberlerin ayrım sularını bulandırmaktadır. Fantazi dünyamızı olanca açıklığıyla sunarak gerçek olanın sarsıcılığıyla yüzleştiren perde, yorumlanmaya açık bir alandır. Yaşadıklarımız ve yaşamakta olduklarımız ile bize gösterilen arasında muhakkak ki bir kesişim alanı var. Bu alanın şifreleri, sinema eserinin resimlenişi veyahut biçimlenişi üzerinden açıklanabilir niteliktedir. Fragmanter Film Okumaları ile, bu kesişim noktalarında duraklayıp, üzerinde fazla durulmamış filmlerin deşifresinde bulunacağız.

“7 hafta, 7 film” olması öngörülen Fragmanter Film Okumaları‘nda, her bir oturumda bir film izleyecek ve her film için ayrı bir moderatör eşliğinde bir araya geleceğiz. Kültür nesneleri olan filmlerin bizde oluşturduğu etkiyi, ezber cümlelere ihtiyaç duymadan birbirimize açacak; zihinsel arka planda var olan tortulaşmış gerçeklik üzerine konuşabilme, onu dışavurma ve sorgulama imkanı elde edeceğiz.

Fragmanter Film Okumaları, 9 Haziran’da yönetmenliğini Terrence Malick’in yaptığı  “A Hidden Life / Gizli Bir Yaşam” adlı film ile başlıyor. Programın moderatörlüğünü bölüm öğretim üyemiz Dr. Servet Gündoğdu gerçekleştirecek.

*Katılımcıların filmleri etkinlik öncesinde izlemeleri gerekmektedir. Etkinlik esnasında filmler izlenmeyecek, yalnızca film hakkında tartışma yürütülecektir.

05 Haziran 2020